Ny destination för en månad!

Efter att ha varit i Turkiet i vad som kan kännas som en evighet åkte jag och Emely en dag i september till Kos. Kos ligger med båt bara 20 minuter från Bodrum så vi tittar över på Grekland varje dag. Men nu tyckte vi det var dags att åka över, jag hade ju varit där förra året också men Emely som aldrig hade varit där ville se det innan hon lämnade Bodrum. Och för mig var det rätt bra att få ett turistvisum i passet ifall det skulle bli krångel med arbetsvisumet i slutändan. Så vi tog en tur över, strosade runt, tog ett dopp i havet på den grekiska sidan, skämdes över alla turiststränder som antingen var för försvenskade eller för holländska. Bland annat märkte vi att alla holländare på Kos ser ut att vara hämtade från 90-talet, tänk tubsockar, stora gympaskor, mittbena osv… Såklart frossade vi i grekisk mat! Moussaka, souvlaki, tzatziki, vitlöksbröd och min favorit saganaki! Efteråt köpte jag med mig 800 g saganaki ost tillbaka till Grekland. Tanten i kassan tittade på mig skeptiskt och sa ”vet du verkligen hur man gör med denna osten” Men det gick galant, till och med min turk (eller ja Agah som han faktiskt heter…) gillade den. Och då snackar vi om en kille som är väldigt skeptisk när det gäller mat. Den enda maten han verkligen tyckt varit riktigt god som jag gjort är chili con carne! Kan sägas att han aldrig smakat det förr, turkar är inte vana vid våra maträtter. Jag har även invigit honom i tacos och förklarat innebörden med tacofredagar osv för honom…  

Kan dock säga att det tog ett tag att ta slut på nästan ett kilo saganaki och att jag därefter känner mig ganska färdig för tillfället med den typen av ost!

 

Annars var det mycket mys med Agah i slutet av Bodrum tiden, får ju erkänna att jag varit lite toffel i sommar. Tillsist kom dock dagen då säsongen tog slut i Bodrum. Emely lämnade först och åkte till Alanya, jag åkte knappt två veckor senare till Side och tre dagar efter mig åkte Sara och Challe till Alanya resp Side. Vi saknar dock Bodrum. Jag och Challe bor ihop i Side, (det ändrades lite fram och tillbaka var jag behövdes mest för att jobba men det slutade med Side) vi har en väldigt fin lägenhet. Vad man till och med skulle kalla fin i Sverige! Jag har till och med bastu i anslutning till mitt sovrum, inget jag dock kommer orka dra igång nångång, men ändå;-) Sen har vi sån lyx som diskmaskin, även om jag är så pass van vid att diska förhand så man ibland gör det i farten av gammal vana. Ett riktigt stort kök också, och pricken över iet – vi har ugn! Vi har bakat kladdkaka och tacospaj än så länge. Och dröjer nog inte länge innan det blir scones också… Ugn har jag inte haft i många guidebostäder!

Utanför lägenheterna har vi också vår pool. Har dock inte badat i den än för vi har haft väldigt kallt några dagar, neråt mot 11 grader på natten och 16 på dagen som kallast. Och från att vara vana vid runt 30 dagtid så var det en stor skillnad. Kändes som vi hade Vår några dagar.

På grund av detta har ju havstemperaturen också gått ner, är väl fortfarande över 20 grader men inte mer än 22 iaf! Idag badade jag första gången i havet här. Höll i min första utflykt idag, en tur med marknadsbesök, båttur och moskébesök. Eftersom man har besökt allt det ganska många gånger på andra ställen så var det ju grejer man lätt kunde guida utantill. Snackat om islam och besökt moskéer har jag gjort mer än vad jag besökt kyrkor i mina dagar… Men det var trevligt, fick till och med prutat ner en väska så bra på marknaden så jag var tvungen att köpa den. När försäljarna är riktigt arga på en när man kommer överens om det slutliga priset då tycker jag väl man kan vara nöjd! Vi var två grupper på utflykt, jag från Side och Emely från Alanya. Så det var kul att få snacka lite skit med henne under dagen också. Ibland fattar jag inte hur käften på en verkligen kan gå i ett…

Men på båtturen idag så åker vi dels på en flod med 13-gradigt vatten och dels på havet. Så det blev bad i båda!

Därefter åkte jag och en kollega här: Josse till frisören och klippte och slingade håret. Jag och Challe har varit väldigt rastlösa sen vi kom hit. Försöker fylla kvällarna med aktiviteter hela tiden. En kväll var det så illa så vi satt och spelade kort och mitt i kortspelet kom vi på att vi kunde baka en kladdkaka, då bakade vi kakan och sen fortsatte vi kortspelet… Tur vi är två rastlösa själar båda två iaf! Och fylla kvällen med ett besök hos frisören var inte fel. Mitt hår var i extremt behov av det, dock har jag ju varit lite rädd för att gå till den turkiska frisören eftersom det kan bli lite snett klippt ganska ofta. Min senaste klippning i somras var väl till exempel inte den rakaste… Men jag blev faktiskt nöjd här. Killarna var väldigt effektiva (det är i princip alltid killar som klipper dig på salongerna här) och som mest hade jag fem killar som stod och blåste och kammade mitt hår samtidigt. Kände sig ganska så omhändertagen;-) Och resultatet blev till och med bra! Det spännande när du går till en frisör här är ju att du får använda de turkiska ord du kan. Så när man inte kan ge noggrannare instruktioner hur man vill ha det än ”slinga och klippa lite” så får man ju vara nöjd med när resultatet blir som man hoppats!  Jag tror dock att alla manliga turkar har lite frisörhänder i sig. Agah har ju till och med hjälpt mig att platta håret en dag när jag var för lat för att göra det ordentligt…

Annars går vi snart in i en ny högtid här i Turkiet. Nästa vecka ska det offras lamm och ätas godis, skolorna är stängda så eventuellt kommer Agah hit på besök från Ankara där han är och pluggar nu. I veckan var jag i Antalya och shoppade, köpte bland annat en sån vinterjacka jag velat ha i flera år, med ”duffelknappar” som man hade när man var liten! Så jag är beredd på en lite kallare vinter, iaf stundtals under vintern;-)

 (Måste ju bara visa paraply-gatan! Coolaste gatan i Antalya, massor med paraply som hänger över för skugga och såklart regn de få dagarna om året det kommer här)