Det kan tydligen jobbas hårt i Thailand också...

Ojoj, nu har jag faktiskt börjat jobba på riktigt! Min första rundresa är avklarad och är halvvägs inne på den andra. Och får säga att det känns att man börjar bli "gammal i gemet" ;-) Jag har inte varit nervös, inte ens när jag kommit på ställen som jag observerade i november och inte riktigt kom ihåg hur de såg ut, eller när jag åkte och visste jag skulle passera ett saltfält men inte riktigt kom ihåg hur ett saltfält såg ut.. ;-P haha men jag hittade det också, jag lovar man kan känna sig riktigt klok i detta jobbet! Och helt plöstligt märker man på gästernas frågor att man har svar på i princp allt! Det är mycket man har lärt sig om Thailand sen oktober... Vissa thailändska traditioner eller beteenden som man nästan glömmer förklara för gästerna då man själv har blivit så pass van vid det!
Och åhh vad skoj det är att ha kommit ut och guida igen. Och ikväll märkte jag även att jag har börjat tåla mer och mer stark mat! Mat som jag inte tyckte var särskilt kryddad sitter gästerna och ojar sig för. Och jag som egentligen anser mig vara klen på stark mat... Något som jag dock känner att jag inte haft på ett tag är norska gäster! Norskan har ju alltid varit min akilleshäl, men i somras tyckte jag ändå jag fattade det mesta. Men nu är det illa igen... Dock är det redan bättre denna turen mot förra veckans, tror dem hade extra konstig dialekt de förra;-)
Och hör och häpna var det en norrman igår som frågade om jag var norsk!!!!! Jag började skratta... Men tydligen låter Båstad-dialekten lite lik Haugesund-dialekt, intressant! Man kan tas för både norsk och dansk tydligen ;-)
Vad hittar vi på på rundresorna nu då...
Kort och gott, jag lotsar runt dem i Bangkok längs tempel, shoppingcentra, thaisilke och Chinatown. Sen tar jag dem till Ayutthaya och kungapalats och gamla tempelruiner, imorgon åker vi nu mot Kanchanaburi och så ska vi besöka alla minnen från Dödens järnväg som byggdes under andra världskriget, museum, Hellfire pass, åka längs järnvägen (och köpa asgoda kassavachips glaserade med chili, jag älskar dem! Måste köpa på mig en hel hög imorgon då jag inte ska dit på tre veckor sen :-S) Besöka krigsfångarnas kyrkogård, åka flera turer längs floderna i olika typer av båtar, få bortgnagt död hud på fiskspa, kelat med leopardungar vid River Kwai-bron, shoppat underbara kokospannkakor på flytande marknaden och nästan bli bestulen på min vattenflaska av aporna i Petchaburi.  Kan man ha det bättre? ;-) Och idag upptäckte jag att vårt hotell i Ayutthaya har gratis powerplate på gymmet! Det brukar ju alltid kosta extra att använda i Sverige men här var det bara att vibrera på! Jag körde en kvart och nu får vi väl se om det känns något i kroppen imorgon.
Det enda som grusar njutningen här lite skulle väl vara världens värsta folk... Om man bara kunde slänga tillbaka alla ryssar till sitt land igen och låsa in dem där, ja jag är ledsen det är lite hets mot folkgrupp men det är befogat... Och har inte mött något folkslag som tycker om att jobba med ryssarna, sist på fiskspaet satt jag och en högst feminin thaikille med rött läppstift och spydde galla över ryssarna. De måste lära sig att uppföra sig!
På tisdag ska jag försöka med uppgiften att kombinera reseledaryrket med studier, jag börjar då högskolan! Italienska på distans. Än så länge går det mesta min väg, förutom att datorprogrammet jag ska vara uppkopplad till vill krångla då jag inte har den bästa täckningen på alla ställen jag är på under rundresan. Men annars har jag fixat böcker, beställde från nätet och skickade till mamma och sen skickade hon det vidare hit. Pappa har skickat in betyg från KY-utbildningen i Orsa och jag har nu fått godkänt för att få CSN bidrag :-) Så ja, nu är man delvis i skolbänken igen;-) Jag har ju även fått reda på att jag ska tilbaka till mitt paradis och jobba i sommar, Sorrento. Med samma kollegor, kommer bli lika udnerbart detta år! Sen får vi se vad jag hittar på högsäsongsmånaderna när vi har Sorrento nerstängt. Om jag kanske kan hålla mig ifrån reseledarjobb då, kanske massera lite istället, eller bara resa lite... vi får se!
Annars vet jag inte vad jag hade gjort förra veckan, men tydligen nåt för värre dagar får man leta efter! Började i torsdags med kort flygförsening, gäster som inte fått mat, jag som inte hann äta på hela dagen, restauranger som hade missat vår bokning, restauranger som var sjuuuukt långsamma... Sen höll sig fredagen lugn jobbmässigt. Men så fort jag kommer hem visar det sig att vaktmästaren varit i min o Carros lägenhet för att laga vårt varmvatten som gått sönder, och när han gått så låste han båda låsen på dörren och vi har bara nyckel till det ena... där stod jag ursvettig i uniform och var tvungen att åka en timme senare till Jessica för att köpa flygbiljetter till Filippinerna (måste ut ur landet och förnya mitt visum snart nämligen...) Jag kunde iaf låna duschen hos Aksel och en klänning av Madde. Men när jag väl kom iväg hamnade jag i världens taxikö så kontoret jag och Jessica skulle till för att boka hann stänga. Och sen märker vi även att skatter och avgifter tillkommer på våra "billiga" flygbiljetter, vilka är på tusen kronor! Direkt blev de biljetterna ganska "obilliga..." Helt förstörd ligger jag och gnäller några timmar i Jessicas säng innan jag bestämmer att vi måste ut på en ordentlig festkväll, det måste väl gör en på bättre humör! Så jag lånade lite kläder av Jessica, och innan Carro kom lyckas de äntligen få tag i vaktmästaren som kan komma och släppa in henne i vår lägenhet (tog bara 3 timmar...) så då slapp jag gå ut i jobbskorna och kan få laddaren o rädda min telefon som såklart höll på att få slut på batteriet. Och med mycket redbull vodka tror jag att livet lyckades vända! Vi körde ren tjejkväll med en mix av Solresor, Ving, Fritidsresor och Nazar :-) Men efter ett tag behövde vi lite manlig flavour så då hängde vi med ett stort gäng australiensare. Perfekt kväll blev det, slutade först halv 6 på morgonen. Sen väcktes jag av vaktmästaren igen vid 10, då hade de äntligen fått fixa grejen som behövdes för att byta ut varmvattenspumpen så efter hamrande och borrande i 1,5 timmar fick vi äntligen varmvatten! Och där efter tycker jag livet bara gått min väg igen... Inga fler "rövens dag" nu, tack!

Filippinerna ligger inte helt på is än, hoppas på att hitta bra biljetter. Annars är Kuala Lumpur eller Singapore också heta mål... Visumet måste ju förnyas i vilket fall som... Jobbigt dilemma ;-) Men nu ska vi gå på att fira in det kinesiska nyåret! Imorgon och fem dagar framåt firas det här i Thailand, nu ska vi in i drakens år!

Norra Thailand - Bangkok - Södra Thailand, allt på en vecka!

Efter min rundresa runt i norr med Aksel och company har jag fått se mycket av det "äkta" Thailand. Cyklat runt i byar där invånarna vinkar glatt och tittar ut en ordentligt och besökt bergsbyar där de fortfarande lever så enkelt och inte heller är vana vid att se massvis med turister hela dagarna utan tycker det är jättehäftigt att få se sig själv i den lilla manicken som kallas kamera efter att man fotograferat dem. :-) Vi var även över en snabb runda i Laos där jag fick smakat på tigerpenissnaps, ormsnaps samt ginsengsnaps. Tigerpenissnapsen gick helt klart hem som vinnare av minst äcklig... Men det ska tydligen vara väldigt nyttigt, kineserna använder det som medicin.
Jag skaffade mig en väldigt mysig vän...
Och jag fick skaffat mig en helt ny familj! ;-)

Efter kylan i norr var det sen underbart att komma ner till mitt underbara Bangkok igen! Där stannade jag bara precis över nyår, sen åkte jag söderut på till Koh Lanta på semester med stor kusinträff.
Nyår firades iaf i Bangkok. Blev lite improviserat. Det var jag, Aksel och Carro som var i Bangkok av vårt team, de andra var på rundresa. Så vi tog lite mousserande i våra fina Hello Kitty-muggar och gick ut och åt den billigaste nyårsmiddagen jag någonsin haft! Vi orkade nämligen inte gå så långt utan vi skulle testa en restaurang som precis hade öppnat på gångavstånd från oss där de nämligen håller på att bygga ett nytt shoppingcentrum. Vi hade hört från några svenksa grannar vi har på River Heaven att där skulle vara gott. Så vi traskade dit, fint uppklädda från topp till tå för att höra att där var fullt. Så istället tog vi marknaden de hade öppet bredvid. En matmarknad som kändes lite åt festivalstuket till! Där gick vi runt och försökte bestämma oss vilket stånd vi skulle köpa från. Slutade med lite olika varianter. Där satt vi sen som enda icke-thailändare och åt, väldigt mycket mer uppklädda än de andra omkring oss, en middag som för mig slutade på 40 bath (8-9 kr)... ;-)
Tillsist tog vi oss in till Silom och DJ's där Johannes hade efterlyst oss länge, sen hade vi en skoj nyårsfirande bland alla killar. På tolvslaget släpptes ett moln av ballonger ner på oss, dock så såg jag inte till så mycket fyrverkerier så de skjöts iaf inte upp där jag var... Men framåt kvart i ett kände jag mig färdig med gayvärlden för denna kväll och åkte hem, nöjd då jag visste jag hade mycket jobb att hinna med på söndagen innan semestern skulle börja på måndagen.
Gott Nytt år önskar Carro och Hanna på tolvslaget, dränkta under ballongregnet ;-)

I måndags bar det som sagt till flygplatsen, okristligt tidigt! Kvart i fyra på morgonen (natten?) ringde klockan. Jag har ju alltid sagt det, ska man flyga vill jag iväg tidigt så inte hela dagen går år till att transportera sig... (Istället får man dras med att vara sjukt trött den dagen...) På Krabis flygplats blev jag lite lurad. Sjukt trött som jag var orkade jag inte riktigt förstå vad de 300 bath extra jag skulle betala skulle gå till och sen märkte jag att jag inte ens fått nåt kvitto på att jag betalt dem. Smått sugen på att strypa den thailändska damen där, men sansade mig efter ett tag och kom fram till att 70 kr kan jag nog klara mig utan... Blev dock en väldig omväg jag fick ta till Koh Lanta, så här i efterhand kunde ajg ju varit lite smart och kollat upp lite mer om hur man skulle ta sig dit men men, det är ju inga stora summor man lägger ut här ändå. Framåt ett var jag iaf framme hos familjen Robertsson! Överglad att se fina släkten :-) Sen har vi haft en aktiv vecka, Kajsa vet ju hur lätt jag kan bli rastlös så hon såg till att hålla mig aktiverad varje dag! ;-) Vi gick till gymmet och tränade, var ute och testade på stand up paddle surfing. Riktigt kul! Men svårt, jag har lite svårt med det där när man ska svänga, när jag svänger vill jag att det ska svänga direkt (som i en bil) men här får man ju vara lite förutseende och svänga i tid, annars kan jag berätta att man är ganska nära att kantra på klippor i vattnet... ;-P Men vill gärna göra det igen o igen o igen... Synd man inte bor närmare havet i Bangkok, tror inte det hade funkat att börja med sånt på floden... ;-)
Vi spenderade ju såklart mycket tid på stranden, i havet eller vid poolen. Underbart! Kändes att man hade riktig semester och kunde koppla av. På hotellet nedanför från där deras hus ligger var vi en morgon på vattengympa, efter det fick jag både finger- och tånaglarna målade av en ursöt nagelfröken som kallades Fröken M. Hundratalet mönster fanns dock och välja på och gillade man ingen av dem kunde man komponera ihop ett eget så med min beslutsångest tog det ett tag innan jag tillsist bestämt mig, men fint blev det. Blommor på fingrarna och leopardmönstrat på tårna. Hoppas det sitter i veckor :-) Detta var även min stora dag, min namnsdag, så jag tyckte att jag skulle få lite fina naglar i present!
ehm, ja kanske lite svårt att se hur fint det är på långt håll men jag lovar, det är sagolikt fint! Och man blir lite sugen på att byta jobbbransch, jag ahde nog aldrig haft tålamodet dock...

En dag hängde jag med Linnea, som jobbar för Ving på Koh Lanta och som jag träffat då vi jobbade samtidigt på Fuerteventura. Vi körde ner lite döerut på ön och besökte en grotta. Var lite värre träningspass än vi hade tänkt... Och söta som thailändare är så förklarade dem ju endast turen med "you go to the cave, 30 minutes to get there and 30 minutes back, and then 1 hour in the cave, so 2 hours, Ok?" Yes, sa vi och betalade. De nämnde ju såklart inget om att vi skulle klättra bredvid ett litet vattenfall i djungeln för att ta oss till grottan och sen i grottan skulle vi ta oss in genom en jätteliten öppning och ta oss ut genom en ännu mindre öppning, vilket gjorde att vi fick åla oss ut och skitig var bara förnamnet på vad vi var... Krävs många tvättar av Vanish innan dessa kläder blir användbara igen känner jag... :-S Varmt som satan var det inne i grottan också, har aldrig varit så svettig tror jag, det bokstavligt bara rann av en! För två så vältränade brudar som mig och Linnea gick det ju toppen ;-) Men för en annan familj som var med på samma tur hade guiden lite mer problem, en fastnade nästan med magen i öppningen man skulle åla sig ut från grottan, den andra tappade sina glasögon som jag lyckades hitta och den tredje vågade inte ens gå in i grottan... Och ungen i familjen var mest besvärlig och ojade sig över ormar hela tiden. Efter vårt tråningspass i grottan där man fick jobba ordentligt för att ta sig runt de olika trånga gångarna där inne var vi helt slut och åkte till stranden och slappade.

Sen hade jag även turen att kusin Per även var där på semester med sin Lina nu så det blev stor kusinträff med middagar och strand eller poolmys. Vi tog oss runt i familjen Robertssons egna tuktuk, jag blev väldigt nöjd då de även hade en hjälm till mig att låna, en riktigt fin rosa en! Så den åkte vi runt med, till restauranger (i Thailand äter man ju alltid ute, blir billigast så nästan), stranden och ner en bit på ön för att besöka Old town, en gammal fiskeby. Vicki hade bilstol i (eller tuktukstol får man kanske döpa den till här) och var så söt med sin snuttefilt, som vi dock fick jaga längs vägen en gång när den hade råkat flyga iväg... Det var kul att se hur mycket Vicki hade förändrats sen i somras, nu var det babbel hela tiden på den lilla damen! Jag sov ju på soffan ute i deras tv-rum också så varje morgon väcktes man av en stort leende Vicki och så skulle det tittas på film! Som tur var fick jag henne att variera det rätt så mycket så vi fick olika filmer varje dag. Så jag har morgonmyst i soffan med Vicki, dockan Olle och gula teletubbisen till Barbie, Hitta Nemo, Smurfarna eller Teletubbies! Inte alls fel sätt att vakna på :-)
Vi hängde ju en hel del med andra barnfamiljer. Ibland åkte vi in till Saladan som är den "större" byn på Koh Lanta. Där hittade vi världens största katt som var urgosig så till och med jag var tvungen att klappa den lite, kände dock läskigt snabbt hur det började kittla i näsa och ögon så fick sanera händerna ordentligt sen... :-( I Saladan kunde man till och med köpa lösgodis, det har vi inte ens hittat i Bangkok! Kändes väldigt svenskt att stå och plocka lösgodis, men lycklig var jag, till det priset tog man dock inte så mycket men det var väl värda pengar;-)
Mia och Vicki gillade också katten...
LÖSGOOOOOODIS!